Mini cheesecakes s omáčkou z lesního ovoce

Recept na tyhle malé dobrůtky jsem objevila čistě náhodou na tomto blogu: http://www.vikendovepeceni.cz. Najdete zde (nejen) spoustu cheesecaků, dortů a dalších hříšně dobrých dezertů. Recept jsem jen mírně poupravila –  v mé verzi je o něco méně cukru a místo tradičních máslových sušenek používám karamelové Lotusky. Můžete použít i klasické Bebe, ale s Lotuskami je tenhle dezert zase o třídu výš. Výhodou tohoto receptu je, že se na rozdíl od klasického cheesecaku nemusíte stresovat s vodní lázní a upečeno máte doslova za pár minut.

Zkoušela jsem verzi „českou“, tedy z tvarohu a pak tu klasickou. Každá má něco do sebe – tvarohová je lehčí a osvěžující, klasická naopak hutnější, ale o to krémovější. Pokud zvolíte verzi s čerstvým sýrem, nemusíte nutně investovat do Philadelphie – například Lidl nabízí vlastní, cenově dostupné čerstvé smetanové sýry. Další alternativou je například mascarpone. Pokud zvolíte tvaroh, tak minimálně polotučný. Osobně se mi nejvíc osvědčila kombinace polotučného tvarohu a mascarpone, tedy půl na půl.

Na 12 kousků budete potřebovat:

  • 125 g karamelových sušenek Lotus
  • 50 g másla
  • 200 g polotučného tvarohu
  • 200 g mascarpone
  • 100 g cukru
  • 120 g zakysané smetany
  • 2 velká vejce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 lžičku citrónové kůry/ šťávy

Na omáčku z lesního ovoce:

  • Mražené lesní plody
  • Cukr krupice dle chuti

Suroviny včas vyndáme z lednice – měly by mít pokojovou teplotu. Sušenky umixujeme a smícháme s rozpuštěným máslem.  Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a směs do nich rovnoměrně rozdělíme a pořádně umačkáme lžičkou. Vše vložíme na chvíli do lednice. Mezitím si předehřejeme troubu na 150 °C a připravíme si náplň.

V míse opatrně ušleháme tvaroh/smetanový sýr s cukrem a dále přidáme zakysanou smetanu, vejce, vanilkový extrakt a citrónovou kůru. Náplň rovnoměrně rozdělíme do košíčků. Pečeme v předehřáté troubě 20 -25 minut. Dobu pečení určitě nenavyšujte, i když se cheesecaky mohou zdát nedopečené a uprostřed se ještě jemně třesou, je to v pořádku. Po upečení necháme cheesecaky vychladnout a dáme na pár hodin, ideálně přes noc, do lednice.

Cheesecaky se skvěle doplňují s omáčkou z lesního ovoce, kterou si připravíte během pár minut. Do kastrůlku dáme mražené lesní ovoce, přidáme cukr dle chuti a krátce povaříme.  Omáčku doporučuji už moc nesladit – cheesecaky jsou samy o sobě docela sladké a lehce nakyslá omáčka vytváří super kontrast. Omáčku po vychladnutí propasírujeme přes sítko a můžeme podávat.

Dobrou chuť!

369

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *