Ostružinový koláč s tvarohem

Jedna z věcí, která se mi vybaví, když se řekne léto, je koláč od babičky plný lesního ovoce. Koláč, který provoní celou kuchyň, a který jíte ještě teplý z plechu, až vás bolí břicho. Přesně takový koláč jsem tohle léto s jednou babičkou upekla. A stál za to! Díky tvarohu je krásně vláčný a nakyslé ostružiny mu dodají šmrnc. Kyselost vyvažuje sladká drobenka. Recept je na dva plechy –  doporučuju upéct z celé dávky, neboť koláč velmi ry

chle mizí 🙂

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 dcl mléka
  • 8 lžiček cukru krupice
  • špetka soli
  • 1 kostka droždí
  • 2 dcl oleje
  • 1 celé vejce a 2 žloutky

Na tvarohovou náplň:

  • 4 kostky polotučného tvarohu (pozor, ne ve vaničce, ale kostku)
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce cukru moučka

Na drobenku:

  • 50 g másla
  • 4-5 lžic cukru krupice
  • 4-5 lžic polohrubé mouky

Do větší mísy dáme mouku a přidáme špetku soli. V menším kastrůlku ohřejeme mléko a vmícháme cukr. V míse s moukou vytvoříme důlek, do kterého nalijeme ohřáté mléko. Do mléka rozdrobíme droždí, mísu přikryjeme, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek (cca 10-15 min). Dále přidáme olej a vejce a vypracujeme pružné těsto.

Těsto rozdělíme na dvě části a postupně roztáhneme na dva plechy vymazané sádlem/ vyložené pečícím papírem. Okraje necháme nepatrně vyšší.

Tvaroh ušleháme s cukrem a žloutkem a rovnoměrně rozprostřeme na těsto. Poklademe ostružinami, borůvkami, malinami…zkrátka tím, co zrovna máte doma 🙂 Mimo sezónu lze použít i marmeládu, koláč je pak o něco sladší.

Na závěr posypeme drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C. Koláč hlídejte a pečte opravdu krátce, stačí kolem 10-15 min. Po upečení potřeme okraje koláče vodou, zůstanou tak krásně vláčné.

IMG_6991

IMG_7020

IMG_7042

One thought on “Ostružinový koláč s tvarohem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *