Jedna z věcí, která se mi vybaví, když se řekne léto, je koláč od babičky plný lesního ovoce. Koláč, který provoní celou kuchyň, a který jíte ještě teplý z plechu, až vás bolí břicho. Přesně takový koláč jsem tohle léto s jednou babičkou upekla. A stál za to! Díky tvarohu je krásně vláčný a nakyslé ostružiny mu dodají šmrnc. Kyselost vyvažuje sladká drobenka. Recept je na dva plechy – doporučuju upéct z celé dávky, neboť koláč velmi ry
chle mizí 🙂
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 2 dcl mléka
- 8 lžiček cukru krupice
- špetka soli
- 1 kostka droždí
- 2 dcl oleje
- 1 celé vejce a 2 žloutky
Na tvarohovou náplň:
- 4 kostky polotučného tvarohu (pozor, ne ve vaničce, ale kostku)
- 1 žloutek
- 4 lžíce cukru moučka
Na drobenku:
- 50 g másla
- 4-5 lžic cukru krupice
- 4-5 lžic polohrubé mouky
Do větší mísy dáme mouku a přidáme špetku soli. V menším kastrůlku ohřejeme mléko a vmícháme cukr. V míse s moukou vytvoříme důlek, do kterého nalijeme ohřáté mléko. Do mléka rozdrobíme droždí, mísu přikryjeme, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek (cca 10-15 min). Dále přidáme olej a vejce a vypracujeme pružné těsto.
Těsto rozdělíme na dvě části a postupně roztáhneme na dva plechy vymazané sádlem/ vyložené pečícím papírem. Okraje necháme nepatrně vyšší.
Tvaroh ušleháme s cukrem a žloutkem a rovnoměrně rozprostřeme na těsto. Poklademe ostružinami, borůvkami, malinami…zkrátka tím, co zrovna máte doma 🙂 Mimo sezónu lze použít i marmeládu, koláč je pak o něco sladší.
Na závěr posypeme drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C. Koláč hlídejte a pečte opravdu krátce, stačí kolem 10-15 min. Po upečení potřeme okraje koláče vodou, zůstanou tak krásně vláčné.
Vypadá dobře. Kdy ho pěivezeš?