Chilli con Carne

Podzim je tu a s ním i deštivé počasí, stále temnější dny a chuť zalézt si do postele a zůstat tam až do jara. Právě pro tohle pochmurné počasí je jako stvořený dnešní recept – chilli con carne. Hotové je raz dva a větší množství vám zajistí, že máte vystaráno na pár dalších jídel.

Cca na 6 větších porcí budete potřebovat:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 větší (červenou) cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1-2 lžičky chilli (podle chuti)
  • 1 lžičku mleté papriky
  • 1 lžičku římského kmínu
  • 1 lžičku oregana
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 plechovku loupaných rajčat
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1 plechovku červených fazolí
  • Sůl, pepř
  • Kostičku 70 % – 80 % čokolády

Na servírování:

  • Tortilly/ rýže
  • Strouhaný čedar
  • Zakysaná smetana
  • Čerstvý koriandr
  • Avokádo
  • Listový salát

Ve větším hrnci rozpálíme olej, přisypeme nadrobno nakrájenou  cibuli a cca 10 min restujeme. Přidáme nadrobno nakrájený česnek a ještě chvíli orestujeme. Dále přisypeme koření a necháme minutku rozvonět. Vhodíme mleté maso, osolíme a opepříme a zprudka opečeme. Teď už jen stačí přidat rajčata, pyré a fazole (používám Bonduelle chilli, ale dobře poslouží i klasické Baked beans) a máme skoro hotovo. Vše ještě krátce povaříme a na závěr vmícháme kostičku hořké čokolády.

Podáváme s rýží, případně s tortillami. Chilli se výborně doplňuje například s avokádem, zakysanou smetanou, čedarem nebo listovým salátem. Na závěr ozdobíme čerstvým koriandrem.

Dobrou chuť!

IMG_0498

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *