Podzim je tu a s ním i deštivé počasí, stále temnější dny a chuť zalézt si do postele a zůstat tam až do jara. Právě pro tohle pochmurné počasí je jako stvořený dnešní recept – chilli con carne. Hotové je raz dva a větší množství vám zajistí, že máte vystaráno na pár dalších jídel.
Cca na 6 větších porcí budete potřebovat:
- 2 lžíce oleje
- 1 větší (červenou) cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1-2 lžičky chilli (podle chuti)
- 1 lžičku mleté papriky
- 1 lžičku římského kmínu
- 1 lžičku oregana
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 plechovku loupaných rajčat
- 70 g rajčatového protlaku
- 1 plechovku červených fazolí
- Sůl, pepř
- Kostičku 70 % – 80 % čokolády
Na servírování:
- Tortilly/ rýže
- Strouhaný čedar
- Zakysaná smetana
- Čerstvý koriandr
- Avokádo
- Listový salát
Ve větším hrnci rozpálíme olej, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a cca 10 min restujeme. Přidáme nadrobno nakrájený česnek a ještě chvíli orestujeme. Dále přisypeme koření a necháme minutku rozvonět. Vhodíme mleté maso, osolíme a opepříme a zprudka opečeme. Teď už jen stačí přidat rajčata, pyré a fazole (používám Bonduelle chilli, ale dobře poslouží i klasické Baked beans) a máme skoro hotovo. Vše ještě krátce povaříme a na závěr vmícháme kostičku hořké čokolády.
Podáváme s rýží, případně s tortillami. Chilli se výborně doplňuje například s avokádem, zakysanou smetanou, čedarem nebo listovým salátem. Na závěr ozdobíme čerstvým koriandrem.
Dobrou chuť!