Dýňový cheesecake

Tak akorát sladký, vláčný a neskutečně dobrý. Přesně takový je dýňový cheesecake. Takže pokud nevíte, co s dýní a dýňová polévka už vás omrzela, jdětě do cheesecaku. Nebudete litovat!

Na korpus budete potřebovat:

  • 250 g sušenek Lotus
  • 75 g másla

Na náplň si připravte:

  • 1 menší dýni hokkaido (hmotnost dýňového pyré 400g-450g)
  • 3 velká vejce
  • 2 polotučné tvarohy ve vaničce
  • 125 ml zakysané smetany
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • špetku muškátového oříšku
  • špetku soli

Na karamel (na 1 skleničku):

  • 150 g cukru krystal
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 60 g másla

Sušenky rozdrtíme případně rozemeleme společně s rozpuštěným máslem. Korpus by měl mít lepkavou konzistenci. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem. Sušenkovou směs natlačíme skleničkou na dno formy a pořádně umačkáme. Dáme na hodinu odpočívat do lednice.

Mezitím si nakrájíme dýni na větší kousky, rozložíme na plech, zakápneme olivovým olejem a pečeme cca 30-40 min na 180 °C. Po vychladnutí oloupeme slupku a rozmixujeme na pyré. Vmícháme zbylé suroviny, nalijeme do formy na připravený korpus a pečeme  35-40 min na 180 °C. Necháme vychladnout a dáme uležet alespoň hodinu do lednice (nejlépe přes noc).

K dokonalosti chybí už jen karamel. Cukr za stálého míchaní rozpustíme a necháme zhnědnout. Odstavíme z plotny a vmícháme máslo, nakonec přilijeme smetanu. Nelekněte se, pokud se vám karamel srazí do velké tvrdé koule jako se to stalo mě :). Stačí opět vrátit na plotýnku a za nízké teploty rozpustit. Hotový karamel přelijeme do sklenice a skladujeme v lednici.

uprava 1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *