Quiche Lorraine

Quiche, nebo-li slaný koláč původem z Francie, právem patří mezi klasiky, které se nikdy nepřejí. Existuje nepřeberné množství variant a kombinací, mě osobně ale nejvíc uchvátila ta klasická verze – quiche Lorraine. Kombinace krémové smetany, šťavnaté slaniny a výrazného sýra ve spojení s máslovým těstem prostě nemá chybu!

Na těsto budete potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1-2  lžíce studené vody

Na náplň si připravte:

  • 10-15 dkg uzené slaniny vcelku
  • 1 větší cibuli
  • 3 vejce + 1 na potření
  • 200 ml šlehačky (31 %)
  • 100 g čedaru
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn..)
  • muškátový oříšek

Máslo doporučuji vyndat z lednice půl hodiny až hodinu před samotnou přípravou a nechat lehce změknout, těsto jde pak lépe zpracovat. V míse zpracujeme mouku s máslem – rukama hněteme, dokud se nespojí a nevznikne sypká hmota. Osolíme, přidáme vejce a vypracujeme pružné těsto. V případě, že je těsto sušší, přidejte ještě 1-2 lžíce vody. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme alespoň na hodinu do lednice, ideálně necháme vychladit přes noc.

Těsto vyndáme chvíli předem, aby povolilo a rozválíme – pro snadnější manipulaci s těstem lze použít dva pečící papíry (případně potravinářskou fólii) a těsto rozválet mezi nimi. Těsto opatrně přeneseme do formy (není třeba vymazávat) a natlačíme do okrajů. Těsto na několika místech propícháme vidličkou, položíme na něj alobal a zatížíme fazolemi/ čočkou apod. Pečeme 15 minut na 190 °C. Odstraníme alobal s fazolemi, těsto potřeme vajíčkem a pečeme ještě 5 minut na 180 °C.

Zbývá připravit náplň a je skoro hotovo. Na troše oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a po chvíli vhodíme i slaninu nakrájenou na kostičky. Restujeme ještě cca 10 minut. Mezitím ve větší míse rozkvedláme vejce se smetanou a už jen lehce osolíme, opepříme a nastrouháme špetku muškátového oříšku.

Na upečený korpus rozmístíme nastrouhaný sýr, slaninu s cibulí, posypeme čerstvými bylinkami a opět posypeme sýrem. Celé zalijeme vaječnou směsí a na závěr posypeme zbytkem sýra. Quiche pečeme cca 40 min na 180 °C.

Pokud vydržíte a nesníte quiche ještě teplý, doporučuji nechat v lednici alespoň pár hodin rozležet, chutě se pak krásně propojí.

134

Inspirace z webu http://www.menudomu.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *