Jak už název napovídá, hlavní roli tu hraje červená čočka. Ačkoliv je dnešní recept zcela vegetariánský, na své si přijdou i zarytí masožravci. Indické koření spolu s čerstvým zázvorem vás pořádně prohřeje a čočka zasytí a dodá proteiny. Kokosové mléko pak zajistí lahodnou chuť.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 2 lžíce oleje
 - 1 větší cibuli
 - 1 stroužek česneku
 - čerstvý zázvor
 - 1 lžíci kari koření
 - 1 lžíci koření tandoori
 - ½ lžičky chilli – dle chuti
 - ½ lžičky římského kmínu
 - ½ lžičky skořice
 - 400 g červené čočky
 - 250 ml zeleninového vývaru/vody
 - 1 plechovku loupaných rajčat
 - 400 ml kokosového mléka
 - sůl
 - čerstvý koriandr na ozdobu
 - rýži k podávání
 
Nejprve si připravíme zeleninový vývar – cca 30 – 40 min spolu povaříme cibuli, očištěnou mrkev, trochu celeru a petržel, bobkový list a pár kuliček nového koření a pepře.
Ve větším hrnci rozpálíme olej a vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme asi 10 minut. Potom vhodíme najemno nakrájený česnek a zázvor. Přisypeme koření a necháme 1-2 minuty rozvonět. Přidáme (neuvařenou) červenou čočku a zalijeme zeleninovým vývarem, případně vodou. Na závěr zalijeme plechovkou loupaných rajčat a kokosovým mlékem. Celé vaříme ještě zhruba 25-30 minut, dokud není čočka měkká.
Podáváme posypané čerstvým koriandrem. Jako přílohu můžete zvolit obyčejnou rýži, případně indický chleba.

