Recept na tyhle minicheesecaky vznikl docela spontánně jednoho nedělního večera. Na začátku stála mísa jahod ze zahrádky a moje bezradnost kam je do té ledničky (plné jídla od babiček) nacpat. V 8 večer jsem se proto definitivně rozhodla, vymyslela recept, nakoupila suroviny a o půl 11 už se z kuchyně linula vůně úžasných, létem provoněných maličkých cheesecaků. Na první pohled obyčejné cheesecaky, na ten druhý neodolatelné spojení jahod a bazalky v podobě netradičního bazalkového cukru. A teď už ten recept!
Na 12 minicheesecaků budete potřebovat:
Na těsto:
- 80g ovesných vloček
- 50g mandlí
- 20g vanilkového cukru
- 60g másla
- 1 vejce
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
Na náplň:
- 250g polotučného tvarohu
- 200g mascarpone
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 90g třtinového cukru
- 1 lžička citrónové šťavy
- 200g čerstvých jahod
Na bazalkový cukr:
- Hrst čerstvé bazalky
- 2-3 lžíce třtinového cukru
Suroviny si vyndáme z lednice dostatečně dopředu, aby měly pokojovou teplotu. Mandle (klidně se slupkou) rozmixujeme najemno, přidáme vločky a ještě chvíli pomixujeme. Přidáme i cukr a změklé máslo a pokračujeme v mixování. Těsto by mělo mít mírně lepkavou konzistenci. Na mini cheesecaky se mi nejvíce osvědčily obyčejné papírové formičky a plech na muffiny. Těsto namačkáme rovnoměrně do formiček a dáme alespoň na půl hodiny do lednice.
Mezitím si připravíme náplň a dáme předehřát troubu na 150 °C. Ve větší míse opatrně vyšleháme tvaroh s mascarpone a cukrem. Jedno po druhém zašleháme i vejce. Nakonec vmícháme vanilkový extrakt a citrónovou šťávu. Do poloviny náplně rozmixujeme jahody. Náplň tím lehce zřídne, proto přidáme (plátkovou) želatinu. Želatinu namočíme na 10 minut do studené vody, vyždímáme z ní přebytečnou vodu a rozpustíme ve vodní lázni. Necháme trochu zchladnout a v okamžiku, kdy začne mít rosolovitou konzistenci, vmícháme do náplně.
Náplň plníme lžící do připravených košíčků – nejprve bílou vrstvu a potom jahodovou. Pečeme v předehřáté troubě 20 -25 minut. Po upečení necháme cheesecaky vychladnout a dáme na pár hodin, ideálně přes noc, do lednice.
Na závěr si připravíme bazalkový cukr – můžete i těsně před servírováním. Bazalkové lístky (na začátek zkuste pár a postupně přidávejte) omyjeme a osušíme a rozmixujeme s cukrem, případně vše podrtíme v hmoždíři. Těsně před servírováním (na cheesecaku cukr rychle vlhne) posypeme cheesecaky cukrem a můžeme podávat. Cukr můžete skladovat v lednici i delší dobu (kamarádka skladuje již měsíc, osobně delší dobu ozkoušenou nemám). Stačí jen rozložit na pečící papír, nechat proschnout a dát zpět do lednice.
Dobrou chuť!