Jednou z věcí, kterou mám na létě nejradši, je zdánlivě nekonečná úroda jahod, malin, borůvek a dalšího letního ovoce. Jenže než se nadějete, úroda končí a nezbývá, než si zase rok počkat. Proto se snažím péct co to jde. Tentokrát padla volba na kynutý borůvkový koláč, díky tvarohu krásně vláčný, díky drobence tak akorát sladký. Recept mám přímo od babičky a borůvky koneckonců taky 🙂
Na koláčovou formu o průměru 26 cm si připravte následující:
Na kvásek:
- 3 lžíce mléka
- 1 lžičku cukru krupice
- 1/4 kostky droždí
Na těsto:
- 40 g cukru krupice
- 40g másla
- 2 lžíce oleje
- 1 menší vejce
- 200 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- špetku soli
Na tvarohovou náplň:
- 1 kostku tvarohu (250g)
- 100 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 1 vejce
- 60 g cukru moučka
- 1 lžičku vanilkového aroma
- 1 lžičku citrónové šťávy
- borůvky (čím víc, tím líp 🙂 )
Na drobenku:
- 40 g másla
- 40 g cukru krupice
- 80 g polohrubé mouky
Jako první si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do menší misky, přidáme vlažné mléko, cukr a promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme odpočinout na teplém po dobu cca 10-15 min.
Dále ušleháme vejce s cukrem, tukem a solí a vařečkou opatrně zapracujeme mouku, kvásek, a vlažné mléko. Vypracujeme pružné těsto – konzistence by měla být mírně lepkavá a spíš řidší. Těsto zaprášíme moukou a necháme kynout na teplém v místě v uzavřené nádobě zhruba hodinu (používám větší plastovou mísu s víkem).
Mezitím, co těsto kyne, si připravíme náplň a drobenku. Na náplň vyšleháme tvaroh s cukrem a vejcem a dále přidáme vanilkový extrakt a citrónovou šťávu. A zbývá už jen drobenka. V míse smícháme mouku, cukr a změklé máslo a ručně uhněteme drobenku.
A teď už to jen poskládat a je hotovo. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučený vál a roztáhneme do tenčí placky. Placku přemístíme do vymazané a vysypané formy. Těsto natlačíme do okrajů a rozvrstvíme na něj náplň, čerstvé borůvky (mohou být i mražené) a celé posypeme drobenkou. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C na cca 35 – 40 min. Délka pečení závisí na typu trouby, ke konci doporučuji kontrolovat a případně posledních 10 minut péct spodním ohřevem – tak budete mít jistotu, že je koláč dopečený i uprostřed.