Zatímco pro podzim typické pošmourné počasí si tento rok dává pěkně načas, dýňová sezóna je (naštěstí) již v plném proudu. Teď už jen vybrat ten správný recept. A že je z čeho vybírat. Dýni lze totiž použít snad skoro do všeho – do polévek, dezertů, rizota…Tentokrát jsem ji vpašovala do zapečeného müsli, nebo-li granoly. Granola je skvělá s jogurtem, jako posyp do kaše, případně ji můžete ujídat hned po upečení přímo z plechu, jako se to občas stává mně 🙂
Na 1 plech budete potřebovat:
- 250 g ovesných vloček
- 30 g dýňových semínek
- 80 g pekanových ořechů
- 60 g třtinového cukru
- 1 lžičku skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- špetku soli
- 100 g dýňového pyré
- 60 ml kokosového oleje
- 60 ml javorového sirupu
Jako první si připravíme dýňové pyré. Dýni (použila jsem hokkaido) nakrájíme na větší kousky, rozložíme na plech, zakápneme lžící kokosového oleje, posypeme lžící třtinového cukru a pečeme cca 30-40 min na 180 °C. Po vychladnutí oloupeme slupku (u hokkaido není nutné, ale pokud to neuděláte, pyré nebude dokonale hladké) a rozmixujeme na pyré. Pokud je konzistence moc hustá, přidáme několik lžic vody a znovu umixujeme.
Troubu dáme předehřát na 170°C. Ve větší míse smícháme ovesné vločky, dýňová semínka, pekanové ořechy, cukr a koření. V menším kastrůlku rozehřejeme dýňové pyré spolu s kokosovým olejem a javorovým sirupem a mícháme dohladka. Směsí zalijeme suché ingredience a pořádně promícháme.
Směs rovnoměrně rozmístíme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 10 min, potom obracečkou lehce obrátíme a pečeme dalších 10 minut. Po vychladnutí granolu přemístíme do sklenice a skladujeme až několik týdnů.
Inspirace z webu: https://minimalistbaker.com/pumpkin-maple-pecan-granola/