Recept na tyhle maličké cheesecaky čekal na svou chvilku slávy už někdy od půlky července, kdy jsem za návštěvu babičky byla odměněna menší bedýnkou jablek. Jako první se nabízel tradiční jablečný štrúdl. Pak jsem ale doma objevila mascarpone a ricottu a bylo jasno. Ve finále jsem v receptu použila jen pár jablek, takže problém, co si počít s tou úrodou, se upečením cheesecaků úplně nevyřešil. Nakonec jsem tak cheesecaky pekla několikrát a určitě ne naposledy. Suroviny vám budou stačit na 12 mini cheesecaků.
Na sušenkový základ:
- 125 g karamelových sušenek lotus
- 40 g másla
Na krémovou náplň:
- 250 g ricotty
- 100 g mascarpone
- 2 vejce
- 50 g cukru
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 1 lžičku vanilkového extraktu
Na jablečnou náplň:
- 2 větší jablka
- kousek másla
- 1 lžíci cukru
- 1 lžíci citrónové šťávy
- 1 lžičku mleté skořice
- špetku muškátového oříšku
Na drobenku:
- 20 g třtinového cukru
- 20 g polohrubé mouky
- 20 g ovesných vloček
- 20 g másla
Na karamel (na 1 menší skleničku):
- 150 g cukru krystal
- 100 ml smetany ke šlehání
- 60 g másla
Suroviny vyndáme z lednice chvíli předem – měly by mít pokojovou teplotu. Sušenky rozmixujeme a smícháme s rozpuštěným máslem. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a směs do nich rovnoměrně rozdělíme a pořádně umačkáme lžičkou. Vše vložíme na chvíli do lednice. Mezitím si předehřejeme troubu na 150 °C a připravíme si jablečnou náplň.
V menším kastrolu rozehřejeme kousek másla. Jablka nakrájíme na malinké kousky (pokud chcete, tak oloupejte, ale není to nutné), vhodíme do kastrůlku, zalijeme citronovou šťávou, zasypeme cukrem, skořicí a muškátovým oříškem a zhruba 10 minut povaříme, dokud jablka nezměknou.
Mezitím ve vetší míse opatrně ušleháme ricottu, mascarpone, cukr a vejce a dále přidáme vanilkový extrakt a citrónovou šťávu. Krém rovnoměrně rozdělíme do košíčků a poklademe jablečnou náplní. Na závěr posypeme drobenkou – tu si připravíme tak, že všechny suroviny ručně prohněteme. Pečeme v předehřáté troubě 20 -25 minut. Po upečení necháme cheesecaky vychladnout a dáme na pár hodin, ideálně přes noc, do lednice.
Slaný karamel
Cukr za stálého míchaní rozpustíme a necháme zhnědnout. Odstavíme z plotny a vmícháme máslo, nakonec přilijeme smetanu. Hotový karamel přelijeme do sklenice a skladujeme v lednici. Před servírováním stačí už jen nechat na pár vteřin povolit v mikrovlnce a cheesecaky přelít.