Aby těch dýňových receptů nebylo málo, mám tady další (a určitě ne poslední) recept s dýní v hlavní roli – dýňový chlebíček.
Na jeden chlebíček budete potřebovat:
- 250 g dýňového pyré
- 220 g ovesných vloček
- 100 – 150 g třtinového cukru
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 lžičku skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru
- 3-4 hřebíčky
- 1/2 lžičky soli
- 80 g másla
- 2 vejce
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 100 g zakysané smetany
- 80 ml mléka
Jako první si připravíme dýňové pyré. Dýni (použila jsem hokkaido) nakrájíme na větší kousky, rozložíme na plech, zakápneme lžící kokosového oleje, posypeme lžící třtinového cukru a pečeme cca 30-40 min na 180 °C. Po vychladnutí oloupeme slupku (u hokkaido není nutné, ale pokud to neuděláte, pyré nebude dokonale hladké) a rozmixujeme na pyré. Pokud je konzistence moc hustá, přidáme několik lžic vody a znovu umixujeme.
Ovesné vločky pomeleme najemno (až na konzistenci mouky) a vmícháme jedlou sodu, koření a sůl. Povolené máslo ušleháme s cukrem a po jednom postupně zašleháme celá vejce. Vše smícháme se suchými ingrediencemi. Cukru dávám většinou jenom 100 g a chlebíček dosladím až na talíři marmeládou. Pokud máte radši sladší, tak cukr klidně přidejte. Aby bylo těsto ještě víc vláčné, pomalu vmícháme zakysanou smetanu a mléko. Nakonec přidáme ještě vanilkový extrakt, který celý chlebíček krásně provoní.
Těsto nalijeme do formy na chlebíček o velikosti 24x10cm (používám silikonovou a předem vymažu trochou oleje). Pečeme 55-60 min na 165°C.