Dýňový chlebíček

Aby těch dýňových receptů nebylo málo, mám tady další (a určitě ne poslední) recept s dýní v hlavní roli – dýňový chlebíček.

Na jeden chlebíček budete potřebovat:

  • 250 g dýňového pyré
  • 220 g ovesných vloček
  • 100 – 150 g třtinového cukru
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 3-4 hřebíčky
  • 1/2 lžičky soli
  • 80 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 100 g zakysané smetany
  • 80 ml mléka

Jako první si připravíme dýňové pyré. Dýni (použila jsem hokkaido) nakrájíme na větší kousky, rozložíme na plech, zakápneme lžící kokosového oleje, posypeme lžící třtinového cukru a pečeme cca 30-40 min na 180 °C. Po vychladnutí oloupeme slupku (u hokkaido není nutné, ale pokud to neuděláte, pyré nebude dokonale hladké) a rozmixujeme na pyré. Pokud je konzistence moc hustá, přidáme několik lžic vody a znovu umixujeme.

Ovesné vločky pomeleme najemno (až na konzistenci mouky) a vmícháme jedlou sodu, koření a sůl. Povolené máslo ušleháme s cukrem a po jednom postupně zašleháme celá vejce. Vše smícháme se suchými ingrediencemi. Cukru dávám většinou jenom 100 g a chlebíček dosladím až na talíři marmeládou. Pokud máte radši sladší, tak cukr klidně přidejte. Aby bylo těsto ještě víc vláčné, pomalu vmícháme zakysanou smetanu a mléko. Nakonec přidáme ještě vanilkový extrakt, který celý chlebíček krásně provoní.

Těsto nalijeme do formy na chlebíček o velikosti 24x10cm (používám silikonovou a předem vymažu trochou oleje). Pečeme 55-60 min na 165°C.

C36E8863-B3FA-4423-B6DA-BD07EC3833D6

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *