Jak už to tak bývá, nápad upéct tyhle netradiční brownies se zrodil docela náhodou – při pohledu do poloprázdné ledničky, kde smutně trůnilo jedno zralé avokádo. Po chvilce uvažování, kam s ním, se mi hlavou mihl recept na brownies s avokádem, oblíbený dezert všech vyznavačů zdravé stravy. A o osudu nešťastného ovoce bylo rozhodnuto. Avokádo tu zdatně supluje roli másla – troufám si říct, že tradiční recept dokonce o něco málo překonává. Brownies je krásně vláčné, skoro až mazlavé a přitom stále tak extra čokoládové a tak hříšně dobré. Pokud snad ještě váháte, zda se do tohoto experimentu pustit – zkuste to. Změna je občas potřeba 🙂
Na menší pekáček si připravte:
- 1 lžíci kokosového oleje
- 200 g čokolády (70%)
- 2 vejce
- 130 g třtinového cukru
- 20 g kakaa
- 1 zralé avokádo
Troubu předehřejeme na 180 °C. Připravíme si menší pekáček (cca 18×24 cm) a vyložíme ho pečícím papírem.
Čokoládu rozlámeme na menší kousky a spolu s kokosovým olejem za občasného míchání pomalu rozpustíme ve vodní lázni. Mezitím vyšleháme vejce s cukrem do nadýchané pěny – šleháme cca 2-3 minuty. Čokoládovou směs odstavíme z plotny a opatrně vmícháme ušlehaná vejce s cukrem. Avokádo rozmačkáme vidličkou a přidáme k čokoládové směsi. Na závěr prosijeme kakao a pořádně promícháme.
Směs vlijeme na pekáček, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20-25 minut. Po upečení necháme vychladnout a přemístíme alespoň na pár hodin do lednice (brownies pěkně zatuhne).
Inspirace z webu: https://www.kucharkaprodceru.cz/avokadove-brownies/