Cheesecake s kozím sýrem a fíky

Když vymýšlím recepty, snažím se co nejvíc využívat sezónní suroviny. Teď to jsou fíky, kterých je stále všude plno. A protože fíky si skvěle rozumí s kozím sýrem a já chtěla za každou cenu upéct něco sladkého, bylo jasno. Volba padla na trochu netradiční cheesecake s kozím sýrem. Typicky výraznou chuť kozího sýra vyvažuje krémový sýr typu Philadelphie, ale milovníci kozího sýra můžou pro ještě neobvyklejší chuť poměry samozřejmě různě upravovat.

Na jeden menší cheesecake budete potřebovat:

  • 150 g máslových sušenek
  • 50 g másla
  • 300 g krémového sýra (Philadelphia apod.)
  • 200 g čerstvého kozího sýra
  • 130 g cukru
  • 3 vejce
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Suroviny vyndáme z lednice chvíli předem (ideálně 1 hodinu) a necháme dojít na pokojovou teplotu. Troubu dáme předehřát na 180°C a dno dortové formy o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem. Sušenky rozemeleme a smícháme s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs natlačíme na dno formy, pořádně umačkáme a dáme na 5 minut předpéct.

Dále si připravíme krém. Ve větší míse utřeme oba sýry s cukrem a postupně zapracujeme vejce. Přidáme citrónovou šťávu a vanilkový extrakt. Opatrně mícháme dohladka. Krém vlijeme na předpečený korpus a dáme péct.

Pro pravý cheesecake je typické pečení ve vodní lázni. Důvodem je vzniklá pára, která dodá cheesecaku tu správnou krémovou konzistenci. U klasické vodní lázně (spodek formy se obalí alobalem a forma se vloží do pekáčku s vodou) ale hrozí, že voda nateče do formy a rozmáčí tak sušenkový základ. Druhou, jistější možností je umístit pekáček s vodou pod cheesecake (na mřížku trouby) a péct zvlášť.

Cheesecake pečeme 15 min na 180°C, pak teplotu snížíme na 120°C a pečeme ještě hodinu. Necháme vychladnout (pokud pečete večer, klidně ho nechte do rána venku) a až po úplném vychladnutí přemístíme do lednice, kde ho necháme několik hodin (ideálně do druhého dne) uležet.

Cheesecake podáváme s čerstvými fíky, posypaný pekanovými ořechy.

VISK6303MTWQ7692YKZS7732XPFME4345

Inspirace z webu: http://www.chezlucie.cz/2011/08/vanilkovy-cheesecake-s-kozim-syrem.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *