Čokoládová roláda bez mouky patří už delší dobu mezi stálice babiččiny kuchyně. Poslední dobou se už ani neptá, co chci upéct a roládu tak vždy po příjezdu spatřím trůnit na obvyklém místě v ledničce. S babi se ale aktuálně vidíme a slyšíme jen skrz obrazovku mobilu a návštěvám za roládou tak na nějakou chvíli odzvonilo. Nezbývalo mi tedy nic jiného, než babičce zavolat, recept s ní krok po kroku projít a vrhnout se na pečení. Povedla se už na první pokus.
Na těsto:
- 5 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
- 90 g cukru krupice
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžičky pudinku (prášku – karamelový/čokoládový) nebo škrobu
Na krém:
- 250 ml smetany ke šlehání (33%)
- 1-2 lžíce cukru moučka
- 100 g mascarpone
Na polevu:
- 85 g 70% čokolády
- 70 g másla
- 1 lžíci mléka
Bílky vyšleháme společně s lžící cukru do tuhého sněhu. Ve větší míse dále prošleháme žloutky s cukrem, kakaem a pudinkovým práškem. Vařečkou pak opatrně zašleháme sníh. Vzniklou hmotu rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem do tvaru obdélníku.
Pečeme na 190°C zhruba 10 minut.
Těsto necháme chvilku vychladnout a ještě vlažné srolujeme. Zní to jednoduše, ale může to být docela věda. Osvědčil se mi následující postup. Připravíme si další pečící papír. Upečené těsto i s pečícím papírem obrátíme dolní stranou nahoru a přeneseme na nový pečící papír.
Teď už stačí jen opatrně strhnout horní pečící papír a máte vyhráno. Roládu srolujeme, zabalíme do pečícího papíru a necháme zcela vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Smetanu ušleháme s cukrem a opatrně zašleháme i mascarpone. Roládu rozvineme, potřeme krémem (cca 1 cm od delších okrajů necháme volný) a opatrně zavineme. Přemístíme na tác a dáme chladit do lednice.
Chybí už jen poslední závěrečná tečka – čokoládová poleva. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem, přidáme mléko a promícháme. Necháme vychladnout do požadované konzistence. Poleva by neměla být příliš tekutá, ale ani příliš zatuhlá. Prostě tak akorát 🙂 Roládu přemístíme na mřížku, kterou položíme na plech s pečícím papírem. Polevu aplikujeme lžící, po stranách případně rozetřeme nožem. Roládu přemístíme znovu na tác a do lednice. Necháme ještě pár hodin ztuhnout (ideálně přes noc) a můžeme podávat.