Dnešní recept splňuje všechny předpoklady (pro mě) ideálního dezertu: je extra rychlý, extra čokoládový a nikdy se neomrzí. Navíc je hodně sytý, takže ke spokojenosti vám postačí opravdu malý kousek. Ale docela dobře se může také stát, že se náhodou neudržíte a těch kousků sníte o malinko víc.
Na jednu dávku radosti budete potřebovat:
- 175 g minimálně 70% čokolády
- 125 g másla
- 125 g třtinového cukru
- 40 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- špetku soli
Čokoládu rozlámeme na menší kousky a spolu s máslem za občasného míchání pomalu rozpustíme ve vodní lázni. Nejvíce se mi osvědčila 81% čokoláda z Lidlu J.D. Gross, ale dobře poslouží i jiná kvalitní, alespoň 70% čokoláda. Mezitím šlehačem vyšleháme celá vejce s cukrem do nadýchané pěny – šleháme cca 2-3 minuty. Čokoládovou směs odstavíme z plotny a opatrně vmícháme ušlehaná vejce s cukrem. Na závěr po troškách vsypeme mouku s kypřícím práškem, přidáme špetku soli a důkladně promícháme.
Troubu předehřejme na 140 °C – 160 °C. Tady dost záleží na troubě, tu správnou teplotu je potřeba časem vychytat. Z vlastní zkušenosti doporučuji spíš nižší hranici. Připravíme si menší pekáček (cca 18×24 cm), vyložíme pečícím papírem a vymažeme kokosovým olejem/máslem. Směs vlijeme na pekáček, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut.
Naprosto zásadní je brownies nepřepéct, takže po 30 minutách opravdu ven a přes noc pak ještě ideálně do lednice. Brownies má pak správně mazlavou konzistenci.
Menší vylepšení: Pro zdravější verzi použijte místo másla kokosový olej (100g) a místo mouky kokosovou mouku nebo holandske kakao (cca 20g). Díky kokosovému oleji a při použití třtinového cukru budou brownies navíc krásně křupavé. Jen pozor, kokosovou mouku je třeba pořádně rozmíchat – přidejte k ní nejprve menší množství vaječné směsi, rozmíchejte a dále opatrně vmíchejte zbytek ušlehaných vajec a rozpuštěnou čokoládu s máslem. Další postup je již stejný jako u klasických brownies.
Dobrou chuť!
Inspirace z webu http://www.varilamysicka.cz.