Dalším letním ovocem, které si bezesporu zaslouží svůj vlastní recept, jsou třešně. Nesmrtelnou klasikou je určitě tradiční bublanina, třešňový nákyp a další recepty našich babiček a maminek. Pokud ale chcete ohromit návštěvu nebo zazářit na zahradní party, zkuste tyhle vymazlené cupcaky, nebudete litovat!
Na 12 roztomilých cupcaků budete potřebovat:
Na těsto:
- 100 g másla
- 60 g hořké čokolády (minimálně 70%)
- 40 g holandského kakaa
- 100 g hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžičku kypřícího prášku
- špetku soli
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 120 ml mléka
Na třešňovou náplň:
- 200 g vypeckovaných třešní
- 1 lžičku citrónové šťávy
- 1 lžíci cukru
- 2 lžíce třešňovice / ořechovice (volitelné)
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 100 ml smetany
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 50 g cukru moučka (pokud máte radši sladší, tak klidně přidejte)
Čokoládu nalámeme na menší kousky a spolu s máslem za občasného míchání pomalu rozpustíme ve vodní lázni. Mezitím šlehačem vyšleháme celá vejce s cukrem do nadýchané pěny – šleháme cca 2-3 minuty.
Dále v menší misce smícháme mouku s kakaem, kypřícím práškem, jedlou sodou a přidáme i špetku soli. Čokoládovou směs odstavíme z plotny, necháme lehce vychladnout a opatrně vmícháme ušlehaná vejce s cukrem. Na závěr po troškách vsypeme suché suroviny a postupně přiléváme mléko. Celou směs pořádně promícháme.
Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky a lžící plníme připraveným těstem. Pečeme na 170°C zrhuba 15 – 18 min. Propečenost kontrolujeme špejlí.
Dále si připravíme třešňovou náplň. Třešně vypeckujeme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do menšího hrnce. Zasypeme zhruba lžíci cukru a zakápneme citónovou šťávou. Pokud chcete tenhle dezert posunout na vyšší level, zalijte nějakou dobrou (nejlépe domácí) třešňovicí/ ořechovicí. Celé povaříme zhruba 10 – 15 min. Třešňovou směsí plníme upečené a vychladlé cupcaky – plnění hodně usnadní děrovač na muffiny.
Na krém opatrně (ručně) ušleháme mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem. Zvlášť ušleháme i smetanu (tu již můžete šlehačem) a opatrně vmícháme do mascarpone. Pro lepší konzistenci dáme krém na 30 minut do lednice, lépe pak při zdobení drží tvar.
Zbývá poslední krok a tím je finální zdobení. Na krém používám klasický sáček se zdobící špičkou. Pro větší efekt můžete ještě posypat nastrouhanou čokoládou a ozdobit čerstvou třešní.
Inspirace na těsto z webu http://www.vikendovepeceni.cz.