Čokoládový cheesecake s chilli

Kombinaci čokolády a chilli znám už poměrně dlouho a patří k mým oblíbeným, ale odvahu vyzkoušet ji přímo v nějakém dezertu jsem našla až teď. Zvolila jsem cheesecake – štiplavá chuť chilli se zde krásně doplňuje s plnou chutí čokolády a pálivost pak zjemňuje krémový sýr. Pikantní chilli přitom pocítíte až při několikátém soustu, a to jen jako příjemnou tečku za celým dezertem. Opět uvádím dvě varianty – klasickou cheesecakovou s krémovým sýrem (Philadelphia, Buko) a odlehčenou s tvarohem.

Na korpus budete potřebovat:

  • 250 g sušenek (použila jsem Lotusky)
  • 75 g másla

Na náplň si připravte:

  • 300 g čokolády (alespoň 70%)
  • 1 lžičku mleté skořice
  • špetku muškátového oříšku
  • špetku soli
  • 1 lžičku chilli
  • 3 velká vejce
  • 500 g krémového sýra/ polotučného tvarohu ve vaničce
  • 190 ml zakysané smetany
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 100 g třtinového cukru

Suroviny vyndáme z lednice chvilku předem – měly by mít pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno otevírací dortové formy vyložíme pečícím papírem (není třeba vymazávat ani vysypávat). Použila jsem formu o průměru 25 cm. Sušenky rozdrtíme/rozmixujeme a vmícháme rozpuštěné máslo. Měla by nám vzniknout mírně lepkavá hmota. Směs natlačíme na dno formy a lehce i do okrajů. Dáme předpéct na 10 minut.

V mezičase si připravíme krém. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme do ní chilli, skořici, špetku soli a muškátový oříšek. Opatrně ušleháme tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a vejce. Přidáme vanilkový extrakt a rozpuštěnou čokoládu a vše promícháme, dokud se nám všechny ingredience krásně nespojí.

Směs vlijeme na předpečený korpus, uhladíme povrch a formou klepneme o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin. Na dno trouby dáme nádobu s trochou vody. Je to jedna z varianta vodní lázně, ve které se má cheesecake správně péct. Pečeme 15 minut na 180°C, poté teplotu snížíme na 150°C a pečeme ještě 30 minut. K čokoládě se výborně hodí lehce nakyslá omáčka z malin nebo lesního ovoce. Ovoce (klidně mražené) stačí krátce povařit, přidat lžíci cukru a propasírovat přes sítko.

Dobrou chuť!

IMG_6294IMG_6291

Inspirace z webu http://www.chezlucie.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *