Dýňové rizoto s kozím sýrem

Dnes pro vás mám další ze série  dýňových receptů. Kozí sýr a dýně ve spojení s krémovým rizotem. Nesmrtelná kombinace, která mě nepřestane bavit. Doporučuji navařit větší množství, rychle mizí.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • 1 cibuli
  • 320 g rýže arborio
  • zeleninový vývar
  • 200 g dýňového pyré
  • 200 g čerstvého kozího sýra
  • tymián
  • sůl, pepř

Na zeleninový vývar si připravte:

  • 1 litr vody
  • 1/2 mrkve
  • 1/2 petržele
  • 1/4 celeru
  • 1 cibuli
  • bobkový list
  • nové koření
  • pepř

Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Dýni rozkrojíme na půl, položíme na pečíci plech a pečeme cca 55-60 min na 180 °C. Po upečení už jen oloupeme a rozmixujeme na hladké pyré.

Pokračujeme vývarem. Do menšího hrnce vložíme očištěnou mrkev, petržel, celer, rozkrojenou cibuli i se slupkou, koření a zalijeme vodou. Vaříme na mírném ohni cca 30-40 min.

Ve větším hrnci rozpustíme polovinu másla a zlehka orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme tymián a necháme minutku rozvonět. Zhruba po 2 minutách přidáme nepropláchnutou rýži a mícháme dokud se všechna zrníčka neobalí máslem. Pak začínáme podlévat vývarem. Vývar přiléváme zhruba po dvou naběračkách podle potřeby, vždy počkáme dokud se tekutina úplně neodpaří a stále mícháme, osolíme a opepříme. Tento proces opakujeme tak dlouho, dokud není rýže tak akorát al dente, trvá to asi 20 minut.

Na závěr už jen vmícháme zbylou polovinu másla a dýňové pyré. Podáváme posypané čerstvým kozím sýrem. Případně můžeme ozdobit bazalkou, dýňovými semínky a to vše zakápnout dýňovým olejem 🙂

IMG_E2141

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *