Dnes pro vás mám další ze série dýňových receptů. Kozí sýr a dýně ve spojení s krémovým rizotem. Nesmrtelná kombinace, která mě nepřestane bavit. Doporučuji navařit větší množství, rychle mizí.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 100 g másla
- 1 cibuli
- 320 g rýže arborio
- zeleninový vývar
- 200 g dýňového pyré
- 200 g čerstvého kozího sýra
- tymián
- sůl, pepř
Na zeleninový vývar si připravte:
- 1 litr vody
- 1/2 mrkve
- 1/2 petržele
- 1/4 celeru
- 1 cibuli
- bobkový list
- nové koření
- pepř
Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Dýni rozkrojíme na půl, položíme na pečíci plech a pečeme cca 55-60 min na 180 °C. Po upečení už jen oloupeme a rozmixujeme na hladké pyré.
Pokračujeme vývarem. Do menšího hrnce vložíme očištěnou mrkev, petržel, celer, rozkrojenou cibuli i se slupkou, koření a zalijeme vodou. Vaříme na mírném ohni cca 30-40 min.
Ve větším hrnci rozpustíme polovinu másla a zlehka orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme tymián a necháme minutku rozvonět. Zhruba po 2 minutách přidáme nepropláchnutou rýži a mícháme dokud se všechna zrníčka neobalí máslem. Pak začínáme podlévat vývarem. Vývar přiléváme zhruba po dvou naběračkách podle potřeby, vždy počkáme dokud se tekutina úplně neodpaří a stále mícháme, osolíme a opepříme. Tento proces opakujeme tak dlouho, dokud není rýže tak akorát al dente, trvá to asi 20 minut.
Na závěr už jen vmícháme zbylou polovinu másla a dýňové pyré. Podáváme posypané čerstvým kozím sýrem. Případně můžeme ozdobit bazalkou, dýňovými semínky a to vše zakápnout dýňovým olejem 🙂