Indické kuřecí kari patří do kategorie stálic a mnou nejčastěji vařených jídel vůbec. Místo na první příčce si vysloužilo především svoji jednoduchostí – nejtěžší a časově nejnáročnější je samotná příprava ingrediencí. Jakmile máte nakrájeno a promícháno, je v podstatě hotovo a zbývá jen čekat, než vám trouba vykouzlí skvělou večeři či oběd.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 500 g kuřecích prsou/ stehenních řízků
- sůl
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžíce koření tandoori
- (½ lžičky chilli – dle chuti)
- 150 g bílého jogurtu
- 70 g rajčatového protlaku
- 1 větší cibuli
- 3-4 stroužky česneku
- čerstvý zázvor
- 400 ml kokosového mléka
- čerstvý koriandr na ozdobu
Maso nakrájíme na větší kousky, vložíme do mísy, osolíme a přisypeme zbývající koření. Postupně vmícháme ostatní ingredience. Začneme jogurtem, pokračujeme rajčatovým protlakem a nakonec přidáme i nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a najemno nakrájený zázvor. Se zázvorem to ze začátku určitě nepřehánějte, na první pokus bude stačit malý kousek, asi tak o velikosti palce. Vše zalijeme kokosovým mlékem a ještě jednou pořádně promícháme.
Směs nalijeme do menšího pekáčku a dáme alespoň na hodinu odpočívat do lednice. Pokud máte čas, tak ideálně přes noc. Pečeme zakryté alobalem cca 45 minut na 180 °C. Poté odkryjeme a pečeme ještě dalších 30 minut. V této fázi začíná omáčka již pěkně houstnout a po stranách se může začít připékat, proto občas promícháme.
Podáváme s rýží a čerstvým koriandrem. Dobrou chuť!
Vypada to luxusne!