Jahodový dort


Jahody, mascarpone a piškot. Jednoduchá a osvěžující kombinace, která vám v kuchyni během chvilky vykouzlí malý kousek léta.

Na dortovou formu o průměru 20 cm budete potřebovat:

Na těsto:

  • 2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 70 g cukru krupice
  • 1 lžíci vody
  • 80 g polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky kypřícího prášku
  • špetku soli

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 1 lžíci cukru moučka

Na jahodovou vrstvu:

  • 30 g cukru krupice
  • čerstvých jahod
  • (červenou) želatinu v prášku

Bílky vyšleháme společně s lžící cukru do tuhého sněhu. Ve větší míse dále prošleháme žloutky s cukrem a přidáme lžíci vody. Mouku smícháme s kypřícím práškem, špetkou soli a zapracujeme do žloutkové směsi. Vařečkou pak opatrně zašleháme i sníh. Těsto vlijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané formy a pečeme na 190°C zhruba 12-15 min. Propečenost zkontrolujeme špejlí – těsto by se nemělo lepit.

Korpus necháme vychladnout a vrhneme se na krém. Mascarpone a tvaroh promícháme s cukrem a pomažeme vršek dortu. Jahody nakrájíme na kolečka a poklademe na dort. Na závěr přelijeme želatinou připravenou dle návodu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *