Jahody, mascarpone a piškot. Jednoduchá a osvěžující kombinace, která vám v kuchyni během chvilky vykouzlí malý kousek léta.
Na dortovou formu o průměru 20 cm budete potřebovat:
Na těsto:
- 2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
- 70 g cukru krupice
- 1 lžíci vody
- 80 g polohrubé mouky
- 1/4 lžičky kypřícího prášku
- špetku soli
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 150 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 1 lžíci cukru moučka
Na jahodovou vrstvu:
- 30 g cukru krupice
- čerstvých jahod
- (červenou) želatinu v prášku
Bílky vyšleháme společně s lžící cukru do tuhého sněhu. Ve větší míse dále prošleháme žloutky s cukrem a přidáme lžíci vody. Mouku smícháme s kypřícím práškem, špetkou soli a zapracujeme do žloutkové směsi. Vařečkou pak opatrně zašleháme i sníh. Těsto vlijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané formy a pečeme na 190°C zhruba 12-15 min. Propečenost zkontrolujeme špejlí – těsto by se nemělo lepit.
Korpus necháme vychladnout a vrhneme se na krém. Mascarpone a tvaroh promícháme s cukrem a pomažeme vršek dortu. Jahody nakrájíme na kolečka a poklademe na dort. Na závěr přelijeme želatinou připravenou dle návodu.