Pokud čekáte návštěvu a stále dumáte, čím ji ohromit, zkuste tuhle paštiku. Název zní sice honosně a složitě, ale příprava vám zabere všehovšudy půl hodinky a pak už se můžete těšit na gurmánské hody. Jedinou nevýhodou je, že v kombinaci s čerstvým pečivem a dobrým vínem paštika mizí až podezřele rychle. K paštice se skvěle hodí karamelizovaná cibule, která ji posune zas o třídu výš.
Na paštiku budete potřebovat:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šalotku
- 2 stroužky česneku
- 500 g kachních jater
- 100 ml portského vína
- 125 g másla
- 40 ml smetany na vaření
- 20 g loupaných mandlí
- čerstvý tymián a rozmarýn
- sůl, pepř
Olej rozehřejeme ve větší pánvi, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a restujeme zhruba dvě minuty. Poté přihodíme i najemno nakrájený česnek a čerstvé koření. Přidáme očištěná játra a necháme prudce zatáhnout ze všech stran. Přilijeme portské a vaříme, dokud se alkohol neodpaří (cca 10-15 min).
Mezitím si připravíme formu na biskupský chlebíček – já používám silikonovou. Lehce ji postříkáme vodou a vyložíme potravinářskou fólií, fólii přimáčkneme a dobře uhladíme.
Vychladlá játra rozmixujeme s povoleným máslem a smetanou dohladka a dochutíme pepřem a solí – obojího dejte o něco více, než jste zvyklí, jinak bude paštika mdlá. Na závěr vmícháme nadrobno nasekané mandle. Paštiku rovnoměrně nalijeme do formy a máme (skoro) hotovo. Dáme chladit alespoň na dvě hodiny do ledničky.
Na želé si připravte:
- 250 g mraženého lesního ovoce
- 10 g plátkové želatiny
Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme asi 10 minut nabobtnat. Lesní ovoce přemístíme do kastrůlku a vaříme pár minut, dokud nezměkne. Kdo chce, může v této fázi propasírovat přes sítko; pyré pak bude ale méně a doporučuji tedy dát ovoce o něco více (klidně 300 – 350g). Vzniklé pyré pak vrátíme do kastrůlku, zahřejeme těsně pod bod varu, odstavíme ze sporáku a vmícháme připravenou želatinu. Důkladně rozmícháme a necháme lehce vychladnout. Celou směs nalijeme na vychlazenou paštiku a opět dáme na pár hodin (ideálně přes noc) do lednice.
Dobrou chuť!
Recept z webu http://www.laskominyodmaryny.cz.