Kachní paštika s želé z lesního ovoce

Pokud čekáte návštěvu a stále dumáte, čím ji ohromit, zkuste tuhle paštiku. Název zní sice honosně a složitě, ale příprava vám zabere všehovšudy půl hodinky a pak už se můžete těšit na gurmánské hody. Jedinou nevýhodou je, že v kombinaci s čerstvým pečivem a dobrým vínem paštika mizí až podezřele rychle. K paštice se skvěle hodí karamelizovaná cibule, která ji posune zas o třídu výš.

Na paštiku budete potřebovat:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotku
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g kachních jater
  • 100 ml portského vína
  • 125 g másla
  • 40 ml smetany na vaření
  • 20 g loupaných mandlí
  • čerstvý tymián a rozmarýn
  • sůl, pepř

Olej rozehřejeme ve větší pánvi, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a restujeme zhruba dvě minuty. Poté přihodíme i najemno nakrájený česnek a čerstvé koření. Přidáme očištěná játra a necháme prudce zatáhnout ze všech stran. Přilijeme portské a vaříme, dokud se alkohol neodpaří (cca 10-15 min).

Mezitím si připravíme formu na biskupský chlebíček – já používám silikonovou. Lehce ji postříkáme vodou a vyložíme potravinářskou fólií, fólii přimáčkneme a dobře uhladíme.

Vychladlá játra rozmixujeme s povoleným máslem a smetanou dohladka a dochutíme pepřem a solí – obojího dejte o něco více, než jste zvyklí, jinak bude paštika mdlá. Na závěr vmícháme nadrobno nasekané mandle. Paštiku rovnoměrně nalijeme do formy a máme (skoro) hotovo. Dáme chladit alespoň na dvě hodiny do ledničky.

Na želé si připravte:

  • 250 g mraženého lesního ovoce
  • 10 g plátkové želatiny

Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme asi 10 minut nabobtnat. Lesní ovoce přemístíme do kastrůlku a vaříme pár minut, dokud nezměkne. Kdo chce, může v této fázi propasírovat přes sítko; pyré pak bude ale méně a doporučuji tedy dát ovoce o něco více (klidně 300 – 350g). Vzniklé pyré pak vrátíme do kastrůlku, zahřejeme těsně pod bod varu, odstavíme ze sporáku a vmícháme připravenou želatinu. Důkladně rozmícháme a necháme lehce vychladnout. Celou směs nalijeme na vychlazenou paštiku a opět dáme na pár hodin (ideálně přes noc) do lednice.

Dobrou chuť!

12

3

Recept z webu http://www.laskominyodmaryny.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *