Karamelizovaná cibule čekala na mém vařícím to-do listu už pěknou řádku měsíců. Příležitost konečně se do ní pustit přišla ale až nedávno, když jsem vymýšlela jídlo na setkání s rodinou.
Kombinaci s kozím sýrem jsem poprvé vyzkoušela v restauraci Špejle, kterou mimochodem doporučuji všemi deseti. Špejle díky svému netradičnímu konceptu, uspokojí všechny nerozhodné gurmány – podávají zde převážně menší jednohubky, ve kterých je zapíchnutá jedna či dvě špejle. Jedna špejle ,,stojí“ tuším 29 Kč a platíte až při odchodu, podle počtu špejlí.
Fantazii se ale meze nekladou a karamelizovanou cibuli můžete podávat například i s domácí kachní paštikou (recept bude brzy!). Ale teď už zpět k receptu 🙂
Na karamelizovanou cibuli budete potřebovat:
- 3 lžíce olivového oleje
- 0,5 kg červené cibule
- 25 ml balsamikového octa
- 25 ml vinného červeného octa
- 40 g medu
- (čerstvý) tymián a rozmarýn
K podávání:
- čerstvé pečivo/bagetku
- čerstvý kozí sýr
- vlaššské ořechy
Na medovo-hořčičnou omáčku:
- 2 lžíce polotučné hořčice
- 1 lžička medu
- 1 lžička balsamikového octa
- sůl, pepř
Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ve větším hrnci rozpálíme olej, vhodíme cibuli a restujeme cca 15-20 minut. Cibuli občas promícháme a hlídáme, ať se nepřipálí. Do hrnce přilijeme červený a balsamikový ocet, přidáme med, čerstvý tymián a větvičku nejlépe čerstvého rozmarýnu. Pořádně promícháme a snížíme teplotu. Dusíme pod pokličkou ještě dalších 30 minut a občas promícháme. Takto připravenou cibuli můžete skladovat v lednici pár dní, případně navařit větší množství a zavařit do skleniček.
Teď už zbývá jen správně zkombinovat zbývající ingredience a je hotovo. Bagetku poklademe karamelizovanou cibulí, posypeme kousky vlašských ořechů a čerstvým kozím sýrem (používám President – ,,válečky“) a nakonec pokapeme medovo-hořčičnou omáčkou. Podáváme ozdobené čerstvým tymiánem.
Dobrou chuť!