Kari z červené čočky

Jak už název napovídá, hlavní roli tu hraje červená čočka. Ačkoliv je dnešní recept zcela vegetariánský, na své si přijdou i zarytí masožravci. Indické koření spolu s čerstvým zázvorem vás pořádně prohřeje a čočka zasytí a dodá proteiny. Kokosové mléko pak zajistí lahodnou chuť.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 větší cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvý zázvor
  • 1 lžíci kari koření
  • 1 lžíci koření tandoori
  • ½ lžičky chilli – dle chuti
  • ½ lžičky římského kmínu
  • ½ lžičky skořice
  • 400 g červené čočky
  • 250 ml zeleninového vývaru/vody
  • 1 plechovku loupaných rajčat
  • 400 ml kokosového mléka
  • sůl
  • čerstvý koriandr na ozdobu
  • rýži k podávání

Nejprve si připravíme zeleninový vývar – cca 30 – 40 min spolu povaříme cibuli, očištěnou mrkev, trochu celeru a petržel, bobkový list a pár kuliček nového koření a pepře.

Ve větším hrnci rozpálíme olej a vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme asi 10 minut. Potom vhodíme najemno nakrájený česnek a zázvor. Přisypeme koření a necháme 1-2 minuty rozvonět. Přidáme (neuvařenou) červenou čočku a zalijeme zeleninovým vývarem, případně vodou. Na závěr zalijeme plechovkou loupaných rajčat a kokosovým mlékem.  Celé vaříme ještě zhruba 25-30 minut, dokud není čočka měkká.

Podáváme posypané čerstvým koriandrem. Jako přílohu můžete zvolit obyčejnou rýži, případně indický chleba.

IMG_5854

IMG_5900

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *