Mrkvové cupcakes

Ačkoliv se nás počasí stále urputně snaží přesvědčit o opaku, zima před pár dny oficiálně skončila a štafetu po ní převzalo prosluněné jaro. Přivítat jak se sluší a patří ho můžete třeba tímhle receptem na mrkvové cupcakes. Nenechte se odradit na první pohled nekonečným seznamem ingrediencí – tyhle cupcakes jsou hotové raz dva a snězené ještě rychleji. Recept níže vám vystačí na 12 maličkých cupcakes.

Na těsto:

  • 140 g hladké mouky (pšeničné/špaldové)
  • 70 g najemno pomletých ovesných vloček
  • 50 g  nahrubo pomletých vlašských ořechů
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžičku skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 90 g třtinového cukru
  • 60 ml podmáslí/kefíru
  • 90 ml řepkového oleje
  • 200 g najemno nastrouhané mrkve
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

Na krém:

  • 200 g smetanového sýra (Philadelphia…)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 40 cukru moučka

Ve větší míse smícháme všechny suché ingredience od mouky až po koření. Dále šlehačem vyšleháme celá vejce s cukrem do nadýchané pěny – šleháme cca 2-3 minuty. Vyšlehaná vejce vmícháme do sypké směsi a postupně zapracujeme i ostatní ingredience. Výsledkem by mělo být trochu tužší a lepkavé těsto.

Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky a lžící plníme připraveným těstem zhruba do 2/3. Pečeme na 175°C zhruba 15 – 18 min. Propečenost zkontrolujeme špejlí.

Na závěr si připravíme krém. Nejprve ušleháme mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem. Zvlášť ušleháme i smetanu a opatrně vmícháme do mascarpone. Pro lepší konzistenci dáme krém na hodinu i více do lednice, lépe pak při zdobení drží tvar.

IMG_4697IMG_4679

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *