Pohankové rizoto s červenou řepou a kozím sýrem

Po každoročním vánočním a silvestrovském obžerství je na čase alespoň na chvíli odlehčit jídelníček a splnit si pár novoročních předsevzetí. V tom vám pomůže tahle zdravá, a přitom neuvěřitelně dobrá variace na rizoto s tradiční kombinací červené řepy a kozího sýra. Místo rýže jsem tentokrát jako zdravější variantu zvolila pohanku.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 75 g másla
  • 1 cibuli
  • 320 g pohanky
  • zeleninový vývar
  • 3-4 menší červené řepy
  • 200 g čerstvého kozího sýra
  • tymián
  • sůl, pepř

Na zeleninový vývar si připravte:

  • 1 litr vody
  • 1/2 mrkve
  • 1/4 celeru
  • 1 cibuli
  • bobkový list
  • nové koření
  • pepř

Jako první si připravíme pyré z červené řepy. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Řepy zabalíme do alobalu, položíme na plech a pečeme cca 90 min. Po upečení necháme zchladnout a oloupeme. Vložíme do mixéru spolu s kouskem másla a umixujeme na hladké pyré.

Mezitím, co se řepa peče, připravíme si vývar. Do menšího hrnce vložíme očištěnou zeleninu a koření a zalijeme vodou. Vaříme na mírném ohni cca 30-40 min.

Ve větším kastrolu rozpustíme polovinu másla a několik minut restujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Vhodíme lžičku tymiánu a necháme rozvonět. Konečně přidáme i pohanku, promícháme a zalijeme dostatečným množstvím vývaru. Osolíme a zlehka opepříme. Vaříme na mírném ohni zhruba 10-15 min, dokud není pohanka měkká. Dle potřeby podléváme vývarem.

Na konec vmícháme pyré z červené řepy  a zbylé máslo. Podáváme posypané čerstvým kozím sýrem a podrcenými vlašskými ořechy.

067

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *