Po každoročním vánočním a silvestrovském obžerství je na čase alespoň na chvíli odlehčit jídelníček a splnit si pár novoročních předsevzetí. V tom vám pomůže tahle zdravá, a přitom neuvěřitelně dobrá variace na rizoto s tradiční kombinací červené řepy a kozího sýra. Místo rýže jsem tentokrát jako zdravější variantu zvolila pohanku.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 75 g másla
- 1 cibuli
- 320 g pohanky
- zeleninový vývar
- 3-4 menší červené řepy
- 200 g čerstvého kozího sýra
- tymián
- sůl, pepř
Na zeleninový vývar si připravte:
- 1 litr vody
- 1/2 mrkve
- 1/4 celeru
- 1 cibuli
- bobkový list
- nové koření
- pepř
Jako první si připravíme pyré z červené řepy. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Řepy zabalíme do alobalu, položíme na plech a pečeme cca 90 min. Po upečení necháme zchladnout a oloupeme. Vložíme do mixéru spolu s kouskem másla a umixujeme na hladké pyré.
Mezitím, co se řepa peče, připravíme si vývar. Do menšího hrnce vložíme očištěnou zeleninu a koření a zalijeme vodou. Vaříme na mírném ohni cca 30-40 min.
Ve větším kastrolu rozpustíme polovinu másla a několik minut restujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Vhodíme lžičku tymiánu a necháme rozvonět. Konečně přidáme i pohanku, promícháme a zalijeme dostatečným množstvím vývaru. Osolíme a zlehka opepříme. Vaříme na mírném ohni zhruba 10-15 min, dokud není pohanka měkká. Dle potřeby podléváme vývarem.
Na konec vmícháme pyré z červené řepy a zbylé máslo. Podáváme posypané čerstvým kozím sýrem a podrcenými vlašskými ořechy.