Ricotta se na mne v lednici smála už nějaký ten pátek a nedočkavě čekala na svou příležitost. S blížícím se datem spotřeby jsem konečně narazila na ideální recept – lehký ricottový koláč s mandlemi a šťavnatými nektarinkami. Koláč se povedl hned na první pokus a skvěle posloužil jako lehký dezert k odpolední kávě.
Na koláč budete potřebovat:
- 250 g mandlové mouky/ mletých mandlí
- 100 g másla
- 150 g cukru
- 4 vejce – bílky a žloutky zvlášť
- 375 g ricotty
- 3 lžičky citrónové šťávy
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 4-5 nektarinek/ broskví
Změklé máslo ušleháme s polovinou cukru a opatrně zašleháme i žloutky, ricottu, vanilkový extrakt a citrónovou šťávu. Přidáme také mandlovou mouku (případně můžete použít mleté mandle). Pokud máte doma jen celé mandle se slupkou, stačí je spařit vroucí vodou a ihned zalít studenou vodou. Slupka se krásně uvolní a mandle lehce oloupete.
Z bílků a zbylé poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi. Směs vlijeme do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pečícím papírem a vymazané máslem. Navrch naskládáme pokrájené nektarinky, meruňky, broskve…zkrátka co máte zrovna po ruce. Celé ještě posypeme plátky/hranolky mandlí a dáme péct.
Pečeme na 160 °C přibližně 40 – 45 minut. Koláč necháme alespoň pár hodin uležet v lednici, ideálně do druhého dne.
inspirace z webu www.cakeletsanddoilies.blogspot.com