Shepherd’s pie neboli pastýřský koláč pochází z Anglie a v původní verzi se pod tímto až skoro poetickým názvem skrývá zapečené mleté maso zakryté bramborovou kaší. Recept níže je vlastně jakousi exotickou variací, kdy místo brambor maso schovají pod svou jemnou krustu batáty s kokosovým mlékem. Pomyslnou korunu všemu nasazuje výrazné ghí, které celý koláč krásně provoní a ještě víc zjemní.
Na náplň:
- 2 lžíce ghí
- 2-3 stonky řapíkatého celeru
- 2 větší mrkve
- 1 cibuli
- 500 g mletého hovězího masa
- 70 g rajčatového protlaku
- hrst medvědího česneku/2 stroužky klasického česneku
- tymián
- sůl, pepř
Na batátovou krustu:
- 2 větší batáty
- 100 – 150 ml kokosového mléka
- 1 lžíci ghí
- sůl, pepř
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostičky, celer opláchneme a opět pokrájíme na menší kousky. Ve větším hrnci rozpálíme ghí, vhodíme zeleninu a opékáme dozlatova zhruba 10 minut. Přidáme maso, sůl, pepř a opékáme dalších 10 min. Dále vmícháme tymián, pokrájený medvědí česnek/nadrobno nakrájený klasický česnek, rajčatové pyré a dusíme pod pokličkou na mírném ohni ještě 45 minut.
Mezitím si připravíme batátové pyré. Batáty oloupeme, nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě zhruba 10 minut. Poté vodu slijeme, batáty rozmixujeme, přidáme ghí a opatrně přiléváme i kokosové mléko do požadované konzistence. Rozmixujeme dohladka a nakonec osolíme a opepříme.
Troubu předehřejeme na 190°C. Na dno kulaté formy/pekáčku (průměr 28 cm/ 22×18 cm) rovnoměrně rozprostřeme masovou směs. Lžící opatrně nanášíme batátové pyré, případně dozdobíme vidličkou. Pečeme 35-40 minut. Na posledních 5 minut koláč přesuneme do vrchní části trouby, případně zapneme gril.
Inspirace z webu: http://www.yummymummyfoodie.cz/2018/04/shepherds-pie-pastyrsky-kolac.html